Ylipaino käy myös käsiin

Ylipainoon liittyvä tulehdus aiheuttaa yläraajakipuja ja yläraajan pehmytkudossairauksia.

Kuvateksti
Ylipaino rasittaa olkapäitä ja käsivarsia ja on yhteydessä yläraajojen kipuihin ja sairauksiin. Kuva iStock.

Yläraajan pehmytkudossairaudet aiheuttavat yleinen yläraajakipua. Sairauksien syitä ja syntymekanismeja ei tunneta tarkkaan. Lihavuudella ja diabeteksella on yhteys olkapääkipuun ja krooniseen kiertäjäkalvosimen oireyhtymään, mutta yhteyden taustalla olevia mekanismeja ei vielä tunneta kunnolla.

Koe-eläimiltä ja potilailta saatujen kudosnäytteistä on löydetty merkkejä tulehduksesta. Sen vuoksi tulehdusvälittäjäaineiden eli sytokiinien on ajateltu liittyvän yläraajan pehmytkudossairauksien kehittymiseen. Sytokiinien merkitystä tässä yhteydessä on kuitenkin tutkittu vain vähän. Rasvakudoksen erittämien adipokiinien merkitystä näissä sairauksissa ei ole tutkittu lainkaan. Lihavuus aiheuttaa sytokiinien ja adipokiinien pitoisuuksien muutoksia veressä.

– Lihavuuteen liittyen veressä kiertävät sytokiinit voivat herkistää kivulle ja ylläpitää tulehdusta jännerakenteissa, väitöskirjatutkija Martti Rechardt sanoo.

Rechardt tuki aineenvaihdunta- ja tulehdustekijöiden yhteyttä olkapääkipuun ja yläraajan pehmytkudossairauksiin. Olkapään sairauksia selvittävään tutkimukseen valittiin THL:n Terveys 2000 -tutkimukseen osallistuneet työikäiset henkilöt, joita oli kaikkiaan 6 354. Yläraajan pehmytkudossairauksien selvityksessä oli mukana 163 henkilöä, jotka olivat hakeutuneet työterveyshuoltoon yläraajakivun vuoksi ja 42 tervettä verrokkia.

Työterveyshuollon potilasaineistossa merkittävimmät diagnoosiryhmät olivat kiertäjäkalvosimen jännetulehdus ja kyynärpään sivunastatulehdus, joita kumpaakin oli noin kolmannes tapauksista. Viidenneksellä oli kipua ilman täsmällistä diagnoosia. Kolmannes potilaista toipui joko olennaisesti tai kokonaan kolmessa kuukaudessa.

Painoindeksi, vyötärönympärys ja tyypin 2 diabetes olivat väestöaineistossa yhteydessä olkapääkivun esiintyvyyteen. Vyötärönympärys oli yhteydessä myös kroonisen kiertäjäkalvosinoireyhtymän esiintyvyyteen. Vyötärönympärys, matala HDL-kolesteroli ja seerumin kohonneet rasva-arvot olivat yhteydessä yläraajakipuun.

Martti Rechardtin väitöstutkimus Metabolic and inflammatory factors in upper extremity soft-tissue disorders tarkastetaan Helsingin yliopistossa 5. toukokuuta.