Mainio – Jan Holmberg

Hoitaja, anna itsellesi lupa olla keskeneräinen

Hoitotyössä keskeneräisyys on väistämätöntä, ja sen hyväksyminen keskellä sote-uudistusta ja säästöpäineita on avain jatkuvaan oppimiseen ja kehittymiseen.

Keskeneräisyys – sana, joka saattaa tuntua monille hoitajille vieraalta ja pelottavalta. Hoitotyössä, jossa ihmishenki, hyvinvointi ja terveys ovat työn keskiössä, voi olla vaikeaa hyväksyä omaa riittämättömyyttään. 

Meiltä odotetaan paljon. Työnantaja, päättäjät ja monet veronmaksajat asettavat yhä suurempia paineita suoriutua hoitotyössä hupenevilla resursseilla. Siksi keskeneräisyyden hyväksyminen keskellä sote-uudistusta on erityisen haastavaa. 

Uudistusten pyörteissä hoitajat joutuvat sopeutumaan uusiin toimintamalleihin, oppimaan uusia taitoja ja samalla pitämään kiinni työarjen perusrutiineista. Hoitajat ovat terveysalan suurin ammattiryhmä, jolta odotetaan paljon. 

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Tässä myllerryksessä tuntuu siltä, että tulisi osata ja pystyä kaikkeen. Silloin on helppo tuntea itsensä epävarmaksi. 

Rohkeutta on myöntää, ettei vielä tiedä tai osaa. Vaatii voimaa vaatia ääneen, että ammatissa oppimiselle, kehittymiselle ja kasvamiselle suodaan riittävästi aikaa. Potilaat kun eivät kaipaa yli-inhimillisiä hoitajia, vaan ammattilaisia, jotka osaavat kohdata heidät ihmisinä – keskeneräisinä ja usein haavoittuvaisina. 

Itse asiassa keskeneräisyys on jatkuvaa. Hoitajan työssä se on vuoropuhelua itsensä ja muiden kanssa, kykyä reflektoida ja oppia virheistä samalla, kun kohtaamme historiallisen suuret rakenteelliset ja toiminnalliset muutokset keskellä huutavaa hoitajapulaa. 

Tärkeintä valtavan työmäärän keskellä on muistaa, ettei hoitaja unohda itseään. Omaa hyvinvointia ei voi laiminlyödä, vaikka työ tuntuisi kuinka painostavalta, vaativalta tai kiireiseltä. Oman keskeneräisyyden hyväksymiseen kuuluu oman jaksamisen tunnistaminen ja siitä huolehtiminen. Vain hyvinvoiva hoitaja voi olla tukena muille – keskeneräisenä ja inhimillisenä.

Lupa olla keskeneräinen on lupa olla ihminen. Hoitajina meidän on muistettava, että vaikka meiltä odotetaan paljon, emme ole yksin. Yhdessä ja eri tavoin keskeneräisinä voimme rakentaa vahvemman hoitotyön kulttuurin – sellaisen, jossa jokaisella on lupa olla oma itsensä, kehittyä ja nauttia merkityksellisestä työstään.

Anna siis itsellesi lupa olla keskeneräinen. Se on askel kohti inhimillisempää ja kestävämpää hoitotyötä.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset