Mainio – Jan Holmberg

Kuinka sopeutua yötyöhön? Tässä kuusi hyväksi havaitsemaani keinoa

Työyöt vaativat unirytmin ja palautumisen tarkkaa hallintaa.

Vaikka yövuoro voi olla hoitotyössä omalla tavallaan palkitseva – tarjoaahan se esimerkiksi rauhallisemman työympäristön ja mahdollisuuden hoitaa asioita erilaisella tahdilla – unirytmin hallinta on tärkeää, jotta työtä jaksaa tehdä.

Seuraavat ajatukset perustuvat omiin kokemuksiini vuosien varrelta. Ne ovat auttaneet minua sopeutumaan yötyöhön ja palautumaan sen aiheuttamasta rasituksesta.

1. Valmistautuminen. Muista, ettei yövuoro ala vasta, kun astut työpaikan ovesta sisään. Itse yritän luoda illalla ennen yövuoroa mahdollisimman rauhallisen ympäristön, jotta keho ja mieli pääsevät laskeutumaan työyön tahtiin. Jos mahdollista, otan lyhyet torkut – jo puolen tunnin lepo iltapäivällä voi tuoda jaksamiseen huomattavan eron, kun valvominen venyy pitkälle seuraavaan aamuun. En kuitenkaan halua nukkua liian paljon, sillä muuten heräämisen jälkeinen olo on pöhnäinen. 

2. Kahvi. Kofeiini on monelle yötyöläiselle tärkeä kaveri, mutta olen oppinut käyttämään sitä harkiten. Erityisesti yövuoron loppua kohti kofeiinin käyttöä kannattaa himmata. Liiallinen kahvin tai energiajuomien nauttiminen voi tehdä päivällä nukkumisesta rauhatonta vessassa ravaamista, jolloin unen laatu kärsii. 

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

3. syöminen. Yösyöminen on oma taitolajinsa. Tuntuu luonnolliselta, että keho kaipaisi energiaa yön aikana, mutta liian raskaat ateriat vain hidastavat hoitotyössä työtahtia ja väsyttävät entisestään. Yksi isompi ateria ja kevyet, ravitsevat välipalat, kuten hedelmät, pähkinät ja proteiinipitoinen smoothie, ovat pitäneet verensokerini tasaisena ilman tappoväsymystä tai epämukavaa oloa. 

4. nukkuminen. Yövuoron jälkeen yksi suurimmista haasteista on saada unenpäästä kiinni, kun keho ja ympäristö viestivät päivärytmin alkamisesta. Hyvä ja häiriötön uni on yötyöläiselle korvaamatonta, jota valitettavasti muussa arkirytmissä elävät eivät aina ymmärrä. Mahdollisimman rauhallinen, hiljainen ja hyvin tuulettuva tila nukkumiseen on ehdoton. Pimennysverhoista on iso apu, sillä ne vähentävät ulkoa tulevaa valoa.

5. Palautuminen. Vapaapäivinä, jolloin palautumisen merkitys korostuu, olen oppinut kuuntelemaan omaa kehoani. Yövuorosta palautuminen ei aina tarkoita heti päivärytmin omaksumista, vaan tasapainottelua riittävän levon ja aktiivisuuden välillä. Pyrin kuitenkin viettämään aikaa ulkona, sillä luonnonvalo auttaa kehoa asettumaan omaan vuorokausirytmiinsä. Kevyt liikunta, kuten kävelylenkki, on hyvä keino purkaa yövuoron jälkeistä jännitystä.

6. Vertaistuki. Mielenterveyden kannalta yötyöhön liittyvät erityispiirteet voivat tuoda omat haasteensa, siksi keskustelut hoitajakollegoiden kanssa ovat olleet korvaamattomia. Vertaistuki auttaa purkamaan stressiä ja luomaan yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kannattaa myös pitää itselle sopivista palautumisen ja kolmivuorotyön arjen rutiineista kiinni ja varmistaa, että työltä jää riittävästi aikaa myös rentoutumiseen ja omiin harrastuksiin. 

Mitä vinkkejä sinä antaisit yövuoroja tekeville hoitajille, jotta hän jaksaisi työssään paremmin?

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset