Humpuukihoito ei ole oikea vaihtoehto

Kuvateksti
Kuva: Pexels

Törmään sairaanhoitajana yhä useammin terveyshumpuukiin sekä verkossa että hoitaessani potilaita. Usein erityisesti vakavasti sairas tai helposti haavoittuva henkilö on tarttunut mihin tahansa mahdollisuuteen kohentaakseen vointiaan. On järkyttävää seurata, mitä hyväuskoisuudella rahastaminen, olemattomien terveysvaikutusten mainostaminen ja tehottomien parantavien hoitojen tarjoaminen voi saada aikaan.

Humpuukihoitojen käyttö voi viivästyttää lääke- ja hoitotieteelliseen näyttöön perustuvan hoidon aloittamista. Sairaus voi turhaan edetä ja humpuukina myydystä hoidosta aiheutua vakavia haittavaikutuksia. Myös tehoton hoito, josta ei ole potilaalle suoranaista vaaraa, voi olla kohtalokas valinta. Näin on käynyt esimerkiksi joidenkin masennusta ja syöpää sairastavien kohdalla.

On outoa, että humpuukihoitoja myyvä on voinut suosituksissaan hyökätä suosittelemaani virallista hoitoa vastaan sanomalla, että toimin sairaanhoitajana vain euron kuvat silmissä. Usein mielipidettä on höystetty salaliittoteorioilla, joiden juonenkäänteisiin terveysalan ammattilaisena jotenkin kuulun. Kun sama henkilö rahastaa humpuukilla, hyökkäys ei ole paras puolustus. On paljon tärkeämpää perustella mahdollisimman luotettavasti ja aukottomasti tarjoamansa hoidon terveysväittämät todeksi. Humpuukibisneksen kohteena kun on ainutlaatuinen ihmiselämä.

Harva potilas on tiennyt, että Valviran mukaan henkilö ei toimi terveydenhuollon ammattihenkilönä eikä saa käyttää terveydenhuollon ammattinimikettään tarjotessaan niin kutsuttuja vaihtoehtohoitoja. Ei, vaikka kyseisellä henkilöllä olisi terveydenhuollon ammattilaisen koulutus. Suomesta puuttuukin niin sanottu puoskarilaki eli lääketieteen ulkopuolella olevaa hoitotoimintaa ja sen harjoittamista koskeva säätely. Onneksi sosiaali- ja terveysministeriö on aloittanut tällaisen lainsäädännön valmistelun.

Toisaalta, käytettäessä termiä ”vaihtoehtohoito” annetaan virheellinen kuva tällaisesta toiminnasta. Mille toiminta on todellisuudessa vaihtoehto? Ei ainakaan viralliselle ja näyttöön perustuvalle hoidolle. Todellisen vaihtoehdon sijasta on kysymys uskomustoiminnasta. Ja kyllä, uskomus voi helpottaa ihmisen oiretta, mutta ei paranna sairautta sen syynä. Esimerkiksi pahanlaatuinen syöpä ei parane juttelemalla ja hieronnalla, jonka jälkeen potilas levittää iholle musta salvaa tai juo runsaasti hopeavettä. Pelkästään käytetyt valmisteet ovat keholle myrkyllisiä.

Harva potilaistani myöskään tiesi, että käytettyjen lääkkeiden lisäksi ravintolisien ja luontaistuotteiden käytöstä tulee kertoa hoitavalla lääkärille ja hoitajalle. Esimerkiksi ravintolisien käyttö tulisi lopettaa viikko ennen suunniteltua leikkausta tai nukutusta, jollei lääkäri ole toisin suositellut. Osalla ravintolisistä kun voi olla yhteisvaikutuksia nukutuslääkkeiden kanssa. Lisäksi ne voivat muun muassa altistaa turhille verenvuodoille. Terveydenhuollon ammattilaisella on käytössä tietokanta, josta hän voi tarkastaa satojen luontaistuotteiden tehon ja turvallisuuden.

Lääkkeistä poiketen ravintolisät tulevat markkinoille elintarvikkeina, eikä niille ole ennakkovalvontaa, vaikka niiden ulkomuoto ja pakkaus voivat näyttää lääkevalmisteelta. Elintarvikelain mukaan ravintolisällä ei saa esittää olevan sairauksien ennalta ehkäisemiseen, hoitamiseen tai parantamiseen liittyviä ominaisuuksia. Tällainen huuhaaväite oli esimerkiksi psykoosisairautta sairastavan potilaani kehuma ja siksi lopulta verkkomainoksesta löytämäni ravintolisä. Sen väitettiin vähentävän nivelkipuja. Kerroin, ettei lääkevalmisteitakaan saa markkinoida väärin lupauksin.

Tietenkin täysi-ikäisen ihmisen on saatava tehdä terveyttään koskevat päätöksensä vapaasti. Sosiaali- ja terveydenhuollon ympärillä käytävä rajankäynti on erityisen tärkeää nyt, kun asiakkaan valinnanvapauden laajentamista sorvataan osaksi sote-pakettia. Jokaisen meistä on siis aiempaa tarkemmin tiedettävä, millä perustein ja millaista hoitoa yhteisillä varoilla ylläpidetystä terveydenhuollosta ja sen toimipaikoista voi valita.

Terveys- ja hoitopäätökset tehdään yhä useammin yksin kotisohvalta ja usein shokissa, kriisitilanteessa tai sairauden uuvuttamana. Siksi terveysvalinnan tulee kuulua erityisen suojelun piiriin ja luotettavan vertailutiedon oltava helposti saatavilla. Humpuukihoito kun ei ole kellekään oikea hoitovaihtoehto.

Lue myös: Jaksaa, ei jaksa, jaksaa.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.