Näissä hetkissä olen tuntenut ylpeyttä sairaanhoitajan ammatistani

Työuraani on mahtunut lukemattomia hetkiä, jotka ovat saaneet minut tuntemaan ylpeyttä siitä, että saan kutsua itseäni sairaanhoitajaksi. Työ terveydenhuollossa on vaativaa, mutta samalla se tarjoaa mahdollisuuksia kokea syvää tyydytystä ja ylpeyttä omasta ammatistani.

Muistan sinut, pienen herran. Sanoit osastovierailulta lähtiessäsi, että sinäkin haluat olla isona sairaanhoitaja. Lupasit tulla moikkaamaan minua, jos olen silloin vielä elossa. Meinasin purskahtaa nauruun, mutta olin myös hiton ylpeä vasta parikymppisenä sairaanhoitajan alkuna.

Yksi koskettavimmista hetkistä urallani oli, kun sain olla tukena sinulle, joka olit juuri kuullut menehtymiseen johtavan diagnoosisi. Näin silmissäsi pelon ja epävarmuuden, mutta myös luottamuksen siihen, että minä seison vierelläsi. Se katse elää edelleen minussa, vaikka sinä olet jo kuollut.

Suurin ylpeys ammatistani ei piile televisiosarjamaisissa sankariteoissa tai dramaattisissa hätätilanteissa. Se on syntynyt pienissä ohikiitävissä hoitotyön hetkissä, kuten siinä hymyssä, jonka sinä syvästi masentunut potilaani ensimmäistä kertaa vuosiin vilautit kasvoillesi. Tunsin syvää ylpeyttä sinusta ja siitä, että uskalsit luottaa minuun toipumisen matkasi ollessa vasta alussa.

Muistan myös sinut, jonka rikki revittyä elämää paikkasimme psykiatrian suljetulla osastolla. En olisi voinut olla ylpeämpi sinusta ja sanoistasi, kun viipyilevän hetken emmit osaston ulko-ovella kotiutumista. Yhtäkkiä kiitit hyvästä hoidosta. Mahdoitko tietää silloin, että sanasi muistuttivat minua siitä, miten merkityksellinen ja tärkeä jokainen työpäiväni on?

En ole koskaan tuntenut ylpeyttä vain omasta työstäni, vaan myös koko työtiimini toiminnasta potilaiden parhaaksi puhkisäästetyissä sote-palveluissa. Moni kollegoistani ei aina ymmärrä, kuinka paljon heitä salaa ihailen.

Olen ylpeä sinusta, jonka kanssa tekisin koska tahansa yhteisen työvuoron, vaikka vastaan tulisi mitä tahansa. Muistan usein mielessäni teitä, jotka saitte haastavat hoitotyön tilanteet näyttämään helpoilta. Kanssanne samassa tiimissä työskenteleminen on ollut kunnia.

Miksi kerron tämän kaiken? En ainakaan ylpeilläkseni tai kerskuakseni saavutuksillani. Eikä tämä ole vain tyhjää juhlapuhetta. Haluan varmistaa, että sinä tiedät, kuinka ylpeä olen hoitotyön ammattilaisista. Elämäni ylpeimpiä hetkiä kun olen kokenut sairaanhoitajan työkengissä samassa rivissä kollegoideni kanssa.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.