Kuva: Pixabay

Tippalaskut on suoritettava vaikka väkisin

Monen psykiatrisen sairaalan johdossa on päätetty, että jokaisen sairaanhoitajan on osattava laskimonsisäisen neste- ja lääkehoidon toteuttaminen. Se vaatii teoriamateriaalin pänttäämistä, teoriatentin suorittamista ja lääkelaskukokeen täydellistä läpäisemistä. Siis siitä huolimatta, että sairaanhoitaja on suorittanut peruskoulutuksessaan laajat lääkehoidon opinnot.

On vain yksi mutta, ani harva psykiatrisella vuodeosastolla tai poliklinikalla työskentelevä sairaanhoitaja laittaa potilaille tippoja tippumaan lisäkoulutuksen jälkeen tai ennen sitä. Edellä mainitut teoriaopinnot eivät edes anna sairaanhoitajalle oikeutta aloittaa potilaan laskimonsisäistä lääkitystä. Sitä varten tarvittaisiin vielä käytännössä valvotut näyttökokeet, joita hänen ei tarvitse suorittaa. Hän saa siis määräaikaisen kirjallisen luvan ei mihinkään, mikä pitää uusia 3-5 vuoden välein.

Sairaalan johdossa on siis päätetty, että rahaa löytyy poltetavaksi savuna ilmaan. Lasku syntyy siitä, että turhan koulutusmateriaalin opiskelu vie useita työtunteja. Se on pois mielenterveyshoitotyöstä, johon sairaanhoitaja on palkattu. Yhden päntätessä ja tehdessä valvottuja tenttejä, muut hoitavat hänen potilaansa ja hoidon laatu kärsii. Tentin valvojankin aika maksaa ja tehtävässä voi olla kiinni myös muun muassa yksikön esimies.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Suurella todennäköisyydellä psykiatrinen sairaanhoitaja joutuu uusimaan tentit ja laskut. Se maksaa entisestään ja haaskaa kallisarvoista aikaa. Jollei sairaanhoitaja suorita koko lääkelupapakettia, hän ei saa koskea vuodeosastolla yhteenkään lääkkeeseen. Lääkeluvattomana sijaisena hän ei myöskään kelpaa sairaalan palvelukseen huolimatta kaikesta muusta mielenterveyshoitotyön kokemuksesta, koulutuksesta ja osaamisestaan.

Tilanne on suurin piirtein sama, kun anestesiahoitajaa vaadittaisiin suorittamaan väkisin vaikkapa dialektiivisen käyttäytymisterapian perusteet ja tentit muutaman vuoden välein. Sen käyttö kun auttaa erityisesti tiettyjä potilaita selviämään vaikeiden tunteiden ja tilanteiden kanssa. Onhan hyvin luonnistuva vuorovaikutus kaikkien potilaiden kanssa yksi perustavaa laatua oleva sairaanhoitajan taito.

Edellä mainitulla tavalla ajateltuna sairaanhoitajat voisivat istua läpi vuoden kertaamassa lukuisten erikoisalojen käytännön taitoja. Ihan vaan huvin vuoksi. Sen sijaan on riittävää, että psykiatrisessa sairaalassa työskentelevät sairaanhoitajat suorittavat perus- ja alakohtaiseen lääkehoitoon liittyvät koulutusosiot. Ne sisältävät jo valmiiksi useiden tuntien teoriamateriaalin pänttäämisen, teoriatentit ja lääkelaskukokeet. Mainittakoon vielä selkeyden vuoksi, ettei arkisessa mielenterveyshoitotyössä tarvittavan lääkehoito-osaamisen kertaaminen tietenkään ole pahitteeksi.

Tippalasku-case on kaiken kaikkiaan hämmentävä. Erityisesti, kun lähes jokaisen sairaalan johdosta on jankattu samoja mantroja vuosikymmeniä. Toimintaa tulee tehostaa, potilaiden läpivientiaikoja nopeuttaa, ylitöitä ja hoitajien pyhätyötunteja vähentää ja koulutusmäärärahojen käyttöä järkeistää ja leikata. Syynä on loputon rahapula, ja sen selättämiseksi on ylpeilty lean-johtamisfilosofialla. Sen johtoajatus on tehdä oikea määrä oikeanlaatuisia oikeita asioita, jotka tehdään oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja oikean laatuisena.

Olisi hienoa, jos sairaalan johdossa oltaisiin käytännön hoitotyön vaatimien taitojen kartoituksen kanssa ajan hermolla. Toinen vaihtoehto on, että johdossa tiedetään jotain, jota sairaanhoitajille ei ole haluttu suoraan kertoa. Siinäkin tapauksessa reilun johtamisen vaatimusten edessä yritetään nyt kavuta takamus edellä puuhun.

Lue myös: Tulisivat itse tänne katsomaan.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän Anne  kuva

Meilläkin eräs lääkäri totesi kun me hoitajat tuskailimme tulevaa lääketenttiä, onneksi hänen ei pidä suorittaa. Ei menisi läpi.

Käyttäjän ... kuva

No ei ne lääkelaskut mitään ydintiedettä ole, perusmatematiikkaa josta on mielissä maalailtu hirveä peikko.

Käyttäjän ttppii kuva

Höpö höpö. Yläasteen matematiikkaa ja vielä alkeellisesta päästä. En tiedä millä lihaksilla on päässyt lääkiksen pääsykokeiden fysiikasta ja kemiasta läpi, jos lääkelaskut tuottavat sekuntia pidempään ongelmia.

Käyttäjän Jio kuva

HUS:issa tuntuu olevan muutenkin linjana, ettei hoitajien aikaa tarvitse säästää.
Apotti kuuluu olevan aikasyöppö (alkaa meillä vasta 2020), Yhteisöllinen Titania on oikea aikasyöppö työvuorosuunnittelun osalta ja vie sekä hoitajien, että esimiesten ajan. Kellokortin aikojen hyväksyntä ja kyttääminen päälle.
Paperilla ja esitteissä nämä näyttävät varmasti hienoilta. Sellaisista ketä nämä eivät käytännössä kosketa.

Käyttäjän Ritva  kuva

Voi lääkelaskut. Kunpa ne riittäisi, mutta kun pitää suorittaa love, kipu yksi ja kaksi, abo vere siirto, ger osiot ja kaikesta vielä näyttö. Ja jos vaikka suoritat yhden osion 2019 ja muut menee vanhaksi 2020, nii teet kaikki osiot taas 2020. Ja omassa työssäni en saa edes laittaa tippa koska ollaan sosiaalipuolen laitos, mutta luvat pitää olla kunnossa. Tosin en saa laittaa ihon alle edes ns. Köyhän miehen kipupumppua. Tosin en saa laittaa myöskään oikeaa kipupumppua.

Käyttäjän Jyväskylän linjaus kuva

Yhtä kummallista on Jyväskylän lääkeryhmän päötös, että kaikkien lähihoitajien pitää tehdä huumelaskut. Vaikka yksikössä ei säilytetä, jaeta ja anneta asiakkaalle lääkkeen lääkettä, niin huumelaskut pitää hallita.
Ei riitä, että hallitsee lääkelaskut, joita samoilla kaavoilla lasketaan.
Työntekijät×kilometrikorvaukset×työaika= voipi tulla iso summa. Ja tämä kerrotaan viiden vuoden välein. Tämän päälle vielä pompitaan antamaan lääkejaon näytteet joissakin hoitopaikoissa.
Jotain järkiperäistämistä kaivataan ja koulutuksia sen mukaan, mitä oikeasti tarvitaan. Asiasta olen yrittänyt keskustelua herätellä..

Käyttäjän Marja kuva

Ymmärrän vielä lääkelaskujen ja teoria tentin suorittamispakon tietyin väliajoin (onneksi suoritusväli sentään nousi kolmesta vuodesta viiteen), mutta sitä en pysty päässäni ynnäämään, että miten käytännössä toteutetaan lääkehoidon näytöt KAIKILTA työntekijöiltä,olitpa työskennellyt hoitajana 5 vuotta, tai vaikka 25 vuotta.
Se jos jokin, on nimittäin loputon suo ajanhallinnan näkökulmasta, sekä melko mojova juttu myös kustannuksiltaan.

Käyttäjän Anonyymi kuva

no mutta keneltä niitä ei tulisi silloin kysyä? niiltä vastavalmistuneilta vai pidempään työskennelleiltä? koska ns. vastavalmistuneilla ja lähivuosina valmistuneilla on päällimmäisenä mielessä koulun opit - mutta pidempään työskennelleillä puolestaan on vahva kokemus. toisaalta taas vähän aikaa opiskelleella ei kokemusta ole ja pitkän työuran aikana esim. ei tule tietoja päivitettyä uusista käytännöistä.

miten lähtisit parantamaan siis tätä, jos lääkelaskujen poisto ei ole vaihtoehto?

Käyttäjän Anonyymi kuva

vähän aikaa työskennelleellä siis, eikä opiskelleena :D

Käyttäjän Marja kuva

Huomasin, että aiempi kommenttini jäi hieman epäselväksi. :)
Tarkoitin siis sitä, että lääkelaskujen/tentin lisäksi jokaisen hoitajan täytyy suorittaa myös käytännön näytöt 5:n vuoden välein, olipa ollut hoitoalalla miten pitkään tahansa. Eli näytöt ovat samat, kuin uudelta työntekijältä lääkehoidon perehdytyksessä vaadittavat näytöt.
Esim. Jos näin toimitaan,niin 20-vuotta alalla toimineen hoitajan lääkelupien vanhetessa, hän ei saa ottaa dosetista lääkkeitä itsenäisesti, tai antaa lääkkeitä potilaalle ilman valvontaa, eikä pistää insuliinia,tai muita injektioita, ennen kuin on näyttänyt uudelleen osaamisensa työyksikön sairaanhoitajalle.
Itse olen sitä mieltä, että lääkelasku- ja teoriatentit on hyvä suorittaa tietyin väliajoin heille joiden työnkuvaan kuuluu lääkehoidon toteutus.
Tuo osaamisen näyttö joka viides vuosi on mielestäni vain hukkaan heitettyä rahaa ja aikaa. Esim. Itse olin kesän töissä sos.puolella, enkä ehtinyt suorittaa näytöistä kuin puolet, koska niitä varten ei varattu ylimääräistä aikaa, tai hoitaja- resursseja, vaan näytöt piti järjestää muun työn ohessa.

Käyttäjän K kuva

No mutta - mitenkäs röntgenhenkilöstön lääkelaskutentit? Voiko turhempaa kuluerää olla, jos toimii esimerkiksi natiiveilla ja ei lääkelupia mihinkään tartte. Eri asia esim. magneetilla. Itse olen ollut natiiveilla +30 vuotta, ja ikinä ei ole tarttennu lääkkeitä siellä laskee.

Käyttäjän HH kuva

Myös neuvolan terkka joutuu suorittamaan loven, kipu 1 ja 2:sen, abo:n sekä rokotusosion. Ainoa, jota oikeasti käytetään on rokotus... Hirveät säästöpaineet ja aletaan miettiä palvelujen huonontamista, mutta onhan meillä aikaa lääketentteihin...
Siihenhän tällä pyritään, että henkilöstö olisi helposti siirrettävissä yksiköstä toiseen, mutta kun ei se nyt ihan pelkillä lääkeluvilla onnistu.

Käyttäjän LOV kuva

Hyvä jos saatte työaikaa lukemiseen. Meillä luetaan omalla ajalla.... Mutta juu aivan liian laaja, koska on sellaista materiaalia mitä ei omassa toimipisteessä tarvita... Aikaa palaa ja rahaa. Totta on.

Käyttäjän Outi kuva

Valmistunut hammashoitajaksi v. -79 jolloin myös lääkelaskenta suoritettu. 40 vuotta työssä, eikä kertaakaan tarvinnut lääkelaskuja. Nyt vuosi eläkkeeseen ja nyt pitäisi lääkelaskentatentti suorittaa vaikka työ ajanvarauksessa. Ajanhukkaa!

Mainos
Mainos