Tule tekemään sairaanhoitajan merkityksellistä työtä!

Hei, alanvaihtoa suunnitteleva! Tällaista on hoitotyö. Tervetuloa mukaan.

Tämä teksti on sinulle, jolla ei ole hoitoalan koulutusta. Kuvittele hetki, että olet sairaanhoitajakollegani kiireisellä osastolla. 

Ympärilläsi on hälyä, kiirettä ja jokainen työvuorosi on potilaiden näkökulmasta yhtä tärkeä. Kun kohtaamme monimutkaisia potilastapauksia, joissa jokainen päätös voi olla ratkaiseva, meidän molempien tulee olla varustautuneita työvuoroon parhaalla mahdollisella hoitotyön ammattiosaamisella.

Yksi tärkeimmistä taidoistasi on nopea päätöksenteko. Tilanteissa, joissa potilaan tilanne muuttuu nopeasti, hoitajan on kyettävä tekemään nopeita ja tarkkoja päätöksiä potilaan hyvinvoinnin varmistamiseksi. Se vaatii sinulta kykyä analysoida tilannetta nopeasti ja priorisoida tehtävälistat kanssani. 

Toinen olennainen taitosi on tarkka havainnointi. Sairaanhoitajana sinun on kyettävä havaitsemaan potilaan tilassa pieniäkin muutoksia, jotka voivat viitata hänen tilansa heikkenemiseen, vakautumiseen tai parantumiseen. Tämä edellyttää meiltä molemmilta huolellisuutta ja jatkuvaa valppautta kiireenkin keskellä.

Kommunikaatiotaidot ovat myös avainasemassa. Sairaanhoitajana sinun on kyettävä kommunikoimaan selkeästi ja tehokkaasti lääkäreiden, muiden terveydenhuollon ammattilaisten sekä potilaiden ja heidän läheistensä kanssa. Tiimityöskentelymme ja yhteistyötaitomme ovat välttämättömiä potilaan parhaan hoidon varmistamiseksi.

Sairaanhoitajana sinun on kyettävä löytämään uusia ja luovia ratkaisuja ongelmiin. Meidän on jatkuvasti myös sovellettava teoriatietoja käytäntöön tilanteissa, jotka ovat yksittäistä tutkimusnäyttöä monimutkaisempia. Sinun ongelmanratkaisukykysi voi rauhoittaa potilaan, estää hoitovirheen tai jopa pelastaa ihmishengen.

Nyt varmasti huomaat, että stressinhallinta- ja paineensietokyvyllesi on käyttöä työpäivämme aikana. Hoitoaikataulut ja -päätökset voivat vaihtuvat lennosta. Sairaanhoitajana sinun on kyettävä säilyttämään rauhallisuutesi ja tehokkuutesi, vaikka hoitotyön konseptisi menevät välillä sekaisin.

Potilaiden tukeminen ja heidän tarpeidensa huomioiminen edellyttävät sinulta kykyä asettua potilaan asemaan ja tarjota fyysisen hoidon lisäksi henkistä tukea. Joskus tulevaisuuden näkymät ovat potilaan kannalta huonoja tai sitäkin huonompia. Siksi tunnetaidoistasi erityisesti empatiakyvylle on käyttöä keskustellessamme hoitopäätöksistä potilaidemme kanssa.

Jatkuva oppiminen ja ammattitaidon ylläpitäminen ovat keskeinen osa sairaanhoitajan työtä. Siksi sinun tulisi täydennys- ja lisäkouluttaa itseäsi. Sote-ala kehittyy kiihtyvällä tahdilla, ja sairaanhoitajina meidän on pysyttävä ajan tasalla uusimmista hoitomenetelmistä ja -tekniikoista.

Muistinko muuten mainita sinulle hoitajapulasta? Emme voi olettaa, että jokaisessa työvuorossa on riittävä määrä hoitajakollegoita. Silti jokainen potilas on hoidettava. Yhtä aikaa meidän on säästettävä aivan kaikesta, kuten hoitotarvikkeista, koulutusmäärärahoista ja sijaisista. 

Jos olet valmis ottamaan haasteen vastaan, niin sinulle on töitä heti valmistuttuasi hoitotyön koulutuksesta. Kerron sinulle lisää perehdytyksessä. Tervetuloa ensimmäiseen työvuoroosi sairaanhoitajana! 

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä