Millariikka Rytkönen: Sä pystyt tähän

Vain terve ja hyvinvoiva työntekijä jaksaa auttaa. Siksi toivon, että pystyt pitämään kesällä riittävästi lomaa ja voit aidosti levätä, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Kuva: Leena Louhivaara

Istuin Suomen elokuvasäätiön teatterisalissa kolme viikkoa sitten. Kutsuvierasnäytös oli täyttänyt salin, enkä ollut aivan varma, mitä olin tullut katsomaan. Karoliina Gröndahlin dokumenttielokuva Kivun ja ilon työ oli alkamassa.

”Sä pystyt tähän.”

Kätilö Kirsin ääni oli niin lempeän kannustava, että aloin itkeä. Siinä täpötäydessä kutsuvierasnäytöksessä pimeyden turvin itkin ikävää kätilön työtä kohtaan, joka on ollut itselleni enemmän kuin ammatti. Taisin itkeä myös hiukan väsymystä ja turhautumista sekä suoranaista raivoa tänä keväänä vallinneeseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen.

”Sä pystyt. Hienosti”, kätilö kannusti valkokankaalla, silitti synnyttäjän käsivartta ja taisi kannustaa hiukan minuakin. Tietämättään.

Elokuvassa kaksi synnyttämisen ammattilaista, kätilö Kirsi ja doula Anna-Riitta, antoivat ammattilaisen kasvot sille, että synnytyskokemus vaikuttaa ihmisen koko loppuelämään – se voi joko rikkoa tai antaa voimaa. Kirsi ja Anna-Riitta päästivät katsojan hyvin intiimisti lähelleen ja olivat täysin auki meille katsojille. Ammatin takana oli ihminen.

Huomaan elokuvan pyörivän mielessäni edelleen. Se muistutti, kuinka kaikki kohtaamiset alallamme – työpaikoista ja ammateista riippumatta – jättävät meihin jälkensä. Me tehyläiset tiedämme, että vain terve ja hyvinvoiva työntekijä voi ja jaksaa auttaa. Siksi toivon, että sinä pystyt pitämään kesällä riittävästi lomaa ja voit aidosti levätä.

Me pystymme vaikka mihin, kun välillä hiukan huilaamme. Toivon paljon hyviä hetkiä kesääsi!

P.S. Jos sinäkin haluat kokea tunnemyrskyä valkokankaalla, käy kesän lopulla katsomassa Kivun ja ilon työ -dokumenttielokuva. Sen ensi-ilta on 23. elokuuta.