Muista tämä vappuna! Vitsikäs pallotemppu voi viedä hengen

Ilmapallokaasu on oikein käytettynä turvallista, mutta sitä ei saa koskaan hengittää tahallaan.

Kuvateksti
Vitsit ovat vähissä, jos helium syrjäyttää keuhkoista hapen ja ihminen on vaarassa tukehtua. Piirros: Helena Syrjä ja iStock

Henkeen vedetty helium muuttaa puheäänen, minkä erityisesti nuoret voivat kokea vitsikkääksi. Vitsit ovat kuitenkin vähissä, jos helium syrjäyttää keuhkoista hapen ja ihminen on vaarassa tukehtua.

Ilmapallokaasu on oikein käytettynä turvallista, mutta sitä ei saa koskaan hengittää tahallaan. Jos hengitetty helium aiheuttaa hengitysvaikeuksia tai huimausta, soita hätänumeroon.

Jos käsittelet ilmapallojen täyttöön tarkoitettuja kaasupulloja, varmista, että olet ymmärtänyt kaasun ominaisuudet ja sen mahdolliset vaarat. Heliumia säilytetään painavissa ja vankoissa pulloissa, joiden sisällä on korkea paine. Pulloja on säilytettävä turvallisessa paikassa ja niitä on käsiteltävä varovasti.

Helium on hajutonta ja väritöntä. Sitä käytetään ilmapallojen lisäksi ilmaisin-, suoja- ja kantajakaasuna, optisten lasikuitujen valmistuksessa sekä jäähdytysaineena avaruusteknologiassa ja lääketieteessä.

Oy Aga Ab, Työterveyslaitos