Noin kolmasosa terveydenhuollon henkilöstön koronatartunnoista on työpaikalta

Tartuntatautirekisteriin ei ole ilmoitettu yhtään tapausta, jossa terveydenhuollossa työskentelevä henkilö olisi menehtynyt koronavirukseen.

Kuvateksti
Vuonna 2020 koronavirustartunnan saaneista terveydenhuollon työntekijöistä 5 prosenttia oli sairaalahoidossa. Kuva: iStock

Terveydenhuollon työntekijöiden osuus kaikista työikäisillä todetuista koronavirustartunnoista oli 8,5 prosenttia vuonna 2020. Vuoden 2019 tilastojen mukaan noin 7,4 prosenttia kaikista työikäisistä työskenteli terveyspalvelujen parissa. 

Terveydenhuollon työntekijöiden tartunnoista 30 prosenttia oli peräisin töistä. 37 prosentissa tapauksista tartunnan lähde ei ollut tiedossa. 33 prosentissa tapauksista tartunta oli saatu perhepiiristä tai vapaa-ajalta.

Vuonna 2020 koronavirustartunnan saaneista terveydenhuollon työntekijöistä 5 prosenttia oli sairaalahoidossa, ja heistä 18 prosenttia päätyi tehohoitoon. THL:n tartuntatautirekisteriin ei ole ilmoitettu yhtään tapausta, jossa terveydenhuollossa työskentelevä henkilö olisi menehtynyt koronaviruksen takia.

Koronavirustartunnan saaneiden terveydenhuollon työntekijöiden mediaani-ikä oli 40 vuotta.

Osa terveydenhuollon henkilöstön koronatartunnoista on katsottu ammattitaudeiksi. Helmikuun loppupuolelle 2021 mennessä Työterveyslaitoksen tietoon oli tullut 178 ammattitautina korvattua koronatartuntaa. Lähes kaikki niistä liittyivät työtehtäviin sosiaali- ja terveydenhuollon alalla. Eniten tapauksia oli sairaanhoitajilla ja lähihoitajilla.

Koronaa ei mainita ammattitautiluettelossa, mutta se voidaan korvata biologisen tekijän aiheuttamana ammattitautina. Ehtona on, että altistuminen on todennäköisesti ja pääasiallisesti tullut työssä, työntekopaikan alueella, työhön liittyvässä koulutuksessa tai työtehtävästä johtuvan matkustamisen yhteydessä.

Työmatkalla esimerkiksi junassa tai bussissa saatu tartunta ei ole ammattitauti. Korvauksenhakijan lähipiirissä ollut virustartunta voi estää sairauden korvaamisen ammattitautina. Pelkkä altistuminen virukselle ei ole ammattitauti, vaan edellytys on diagnosoitu Covid-19 sairaus.

Lue lisää:
Sairaanhoitaja sairastui koronaan: vointi on yhä kaukana entisestä
17 000 terveysalan ammattilaista on kuollut koronaan maailmanlaajuisesti
Epidemia yllätti vanhustentalon varotoimista huolimatta