Yötyöllä yhteys sairaanhoitajien kohonneeseen verenpaineeseen

Kiinalaistutkimuksen mukaan sairaanhoitajien yötyöllä ja kohonneella verenpaineella on selvä yhteys.

Kuvateksti
Jatkuvasti yötyötä tekevien verenpaine oli koholla lähes puolet todennäköisemmin kuin pääosin muissa vuoroissa työskentelevillä. Kuva: Ari Korkala

Paljon yötöitä tekevät sairaanhoitajat ovat suurentuneessa vaarassa sairastua korkeaan verenpaineeseen. Etenkin tämä koskee yli kymmenen yövuoroa kuukaudessa ja pelkkiä yövuoroja tekeviä.

Tiedot käyvät ilmi kiinalaistutkimuksesta, jossa hyödynnettiin 85 000 sairaanhoitajan terveystietoja.

Yli kymmenen yövuoroa kuukaudessa tekevien verenpaine oli korkea kolmanneksen todennäköisemmin ja 5–10 yövuoroa tekevien viidenneksen todennäköisemmin kuin sairaanhoitajien, jotka tekivät yövuoroja harvemmin.

Riski oli vielä suurempi hoitajilla, jotka työskentelivät vain öisin. Heidän verenpaineensa oli koholla lähes puolet todennäköisemmin kuin pääosin muissa vuoroissa työskentelevien.

Yö- ja vuorotyön terveyshaitoista on saatu viitteitä myös aiemmissa tutkimuksissa. Muun muassa sydän- ja verisuonitaudit, diabetes ja mahdollisesti myös astma ovat yleisempiä vuoro- ja yötöitä tekevillä. Taustalla saattavat olla vuorokausirytmin ja unen häiriintyminen sekä ravitsemukselliset seikat ja elintavat. Mekanismista ei kuitenkaan ole varmuutta.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Yötyössä ehkä suurempi astmariski - yhteys voimakkain aamuvirkuilla

Tutkijat päivittivät suositukset vuorotyöstä - raskaana olevalle korkeintaan yksi yövuoro viikossa