Hoitajapula jatkuu ilman rohkeutta katsoa ongelmia silmiin

Hoitajapulasta keskustelu on kuin pitkäveteinen näytelmä. Keskusteluun on saatava vauhtia. On syytä katsoa syvälle sote-alan ongelmiin.

Kuva: Jaakko Martikainen

miten tähän tilanteeseen on päädytty, että hoitajapula vain jatkuu?

Olen hoitotyön asiantuntijana vääntänyt vuosikaudet eri yhteyksissä tutkimuksista, tilastoista ja rautalangasta päättäjille ratkaisuja. Keskeistä on laittaa palkkaus, työhyvinvointi ja resurssit kuntoon. Tämä resepti hoitajapulaan on ollut mahdotonta kuulla vallan kabineteissa, minkä seurauksena hoitoalan houkuttelevuus on laskenut.

Hoitajat tarvitsevat työrauhan, jotta he voivat keskittyä siihen, mihin heidät on koulutettu. Tästä hyvänä esimerkkinä on hakemusryntäys chat-hoitajan pestiin. Se on itsenäistä hoitotyötä moniammatillisessa tiimissä, jossa ei tarvitse toimia työn ohessa esimerkiksi talonmiehenä tai kokkina. Potilaatkaan eivät pääse hoitajaan fyysisesti käsiksi. 

Toinen hyvä esimerkki ovat ne työnantajat, jotka tarjoavat selvästi parempaa palkkaa kuin kilpailevat työnantajat. Kolmantena mainitsisin hoitajien kesken hyvämaineiset työpaikat, joita johdetaan hoitajien työhyvinvointi ensin -periaatteella. Näihin työpaikkoihin on jatkossakin tiedossa hakuryntäys.

hoitajapulaa aletaan hokea varsin usein, kun puhutaan sote-palvelujen toimimattomuudesta ja työyksiköiden suluista. Onko tämä todellinen syy, vai pikemminkin vain kätevä selitys tai seuraus sarjasta huonoja päätöksiä?

On totta, että hoitajien määrä on monilla alueilla riittämätön. Työmäärä on valtava, ja monet hoitajat tekevät ylitöitä yrittäessään täyttää sijaispuutoksia potilaidensa parhaaksi. Mutta onko perimmäinen ongelma todella niinkään hoitajapulassa vai pikemminkin vaikkapa resurssien kurjuudessa ja työnantajan huonossa maineessa? Sitä kannattaa pohtia, kun hoitajien rekrytointi ei vedä. On syytä katsoa syvälle järjestelmän ongelmiin. 

Hoitotyön johtaminen vain prosesseina ja vakanssinumeroina vie kauas tunneälykkäästä henkilöstöjohtamisesta. Hoitoalan ammattilaiset eivät ole vain paikasta toiseen siirreltäviä resurssinappuloita. Sen sijaan hoitajan yksilöllinen osaaminen on sijoitus, jota tulee kyetä arvostamaan arkisissa teoissa.

Muussa tapauksessa hoitajia ei ole, eikä tule.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.