Kuva: Unsplash

Itsenäisyyspäivä töissä

Olen viettänyt monta itsenäisyyspäivää töissä. Sairaanhoitajalla kun ei ole kolmivuorotyötä tehdessään kaikki vuosipyhät vapaita. Terveydenhuollossa monet ovet aukeavat vuoden jokaisena päivänä. Se vaatii tekijänsä päivystysvastaanotoille, ensihoitoon, osastoille ja moneen muuhun tärkeään työhön.

Tänään en ole potilastyössä, mutta moni työrauta on ensi vuoden alkuun saakka tulessa. Itseni työllistäjänä työmääräni on loputon. Valmistelen tänään ensi viikon koulutusta, varaan lippuja työmatkoille, teen laskutuksia, kirjoitan blogitekstejä, päivitän verkkosivuja ja viimeistelen artikkeleita.

Kuukauden keikka sairaalassa alkoi viime maanantaina. Huomenna on seuraava työvuoro täpötäydellä osastolla. Tykkään olla kolmivuorotyössä sairaanhoitajana, vaikka työ on usein rankkaa. Pidän siitä, että voin tehdä yhden pienen siivuni hoitotiimissä hyvien työkavereiden kanssa. Tietokirjailijana ja bloggaajana tiimityöskentely on hyvä vastapaino yksin puurtamiselle.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Olen monena vuonna kokenut huonoa omatuntoa siitä, etten juhlista perinteisellä tavalla itsenäisyyspäivää. Vuoden tärkeintä päivää, jolla kunnioitetaan vapauteni puolesta taistelleita. Teen pyhänäkin töitä toinen jalka suomalaisessa tehoyhteiskunnassa ja toinen haravoimalla saman tehoyhteiskunnan takapihaa.

Vuosien pohdinnan jälkeen olen vihdoin sinut itseni kanssa, vaikken istu puvussa juhlapöytään itsenäisyyspäivänä. Kunnioitan omalla tavallani maamme rakentaneita jatkamalla heidän perintöään. Itsenäisyyspäivällä kun on minulle juhlapuheita suurempi merkitys.

Saan puolustaa työssäni heikkojayksinäisiäköyhiä ja sairaita sairaanhoitajan eettisten ohjeiden mukaan. Pidän huolta siitä, että kansantalouden takana säilyisi mahdollisimman hyvä kansanterveys. Taistelen tuulimyllyjä vastaan, jotka leikkaisivat ja halpuuttaisivat työtäni loputtomiin. Huudan usein tuuleen, miten ratkaiseva merkitys hyvällä hoitotyöllä on hyvinvoivalle yhteiskunnalle.

Haluan olla yksi niistä, jotka rakentavat Suomea, mutten millä hintalapulla tahansa. Se on perintövelkani sodissa taistelleille ihmisille. Heidän sankarillisen urheutensa ansiosta saan kehittää yhteiskunnallisesti merkittävää hoitotyötä vapaassa ja itsenäisessä Suomessa. Siksi olen työpöydän ääressäkin onnellinen saadessani toivottaa meille kaikille hyvää itsenäisyyspäivä.

Lue myös Kiitos sodissa palvelleet sairaanhoitajat

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän Hillevi Joutjärvi kuva

Itse vietän itsenäisyyspäivää töissä, mutta tämän päivän koen itselleni etuoikeutena saada olla auttamassa heitä, jotka ovat itsenäisyyden eteen tehneet töitä ja myös heitä, jotka eivät ole sodassa olleet, mutta jotka vielä todella osaavat itsenäisyyttä arvostaa. Monilla tämän päivän asiakkaillani on tarinansa kerrottavaan ja minusta on hienoa saada olla kuuntelemassa heidän muistojaan.
Mainos
Mainos