Ennen kuin voi ajaa piipaata, on rakennettava perustuksia

Minulla on ollut kaksi loistoduunia ennen tulevia ensihoitajan töitä. Toinen oli viime kesän pesti kotihoidossa hoitajana ja toinen on tämän kesän työ yksityisessä sairaankuljetuksessa.

Kuva: Jenny Belitz-Henriksson

Viime kesänä työskentelin kaksi kuukautta kotihoidossa hoitajana. Arvelin jo silloin siitä olevan hyötyä tulevia ensihoitajan hommia ajatellen, ja olin oikeassa.

Kotihoito oli ehkä raskaimpia töitä, joita olin siihen mennessä tehnyt. Siihen eivät liittyneet vain lääkkeet, haavanhoidot, vuodepesut, suihkut, ulkoilut ja vaipanvaihdot vaan myös läsnäolo. Saatoin olla jollekulle päivän ainoa ihmiskontakti, mikä tuntui välillä sietämättömän kurjalta ja avasi silmiäni katselemaan erityisesti ikääntynyttä yhteiskuntaamme eri perspektiivistä kuin ennen.

Arvostan suuresti kaikkia, jotka ansaitsevat leipänsä kotihoidossa. Itse asiassa sanoin monelle muita töitä tekevälle kaverilleni tuolloin, että kaikkien pitäisi tehdä hetki töitä kotihoidossa  varsinkin heidän, jotka ovat sisäsiisteissä hommissa trendikkäissä toimistoissa. Sellaisia töitä tein itsekin ennen ensihoitajaksi opiskelujani. Kotihoidossa saattaisi maailma avartua. 

Tänä kesänä teen töitä sairaankuljetuksessa. Vaikka palkka on pieni, työ on mielekästä ja nautin siitä. Työkaverit ovat huippuja, työ on liikkuvaa ja töissä on hyvä fiilis. Joka kerta menen töihin iloisena ja myös lähden kotiin hyvillä mielin. Ja mikä parasta näin juhannusviikolla – maailmaa ei enää tarvitse saada valmiiksi ennen juhannusta, vaan jokin toinen vuoro jatkaa. 

Kun olin työhaastattelussa, eräs esihenkilöistäni totesi, että monilla keikoilla ei sitten ole ensihoidon kanssa mitään tekemistä. Se ei tullut itselleni yllätyksenä. Olin etukäteen paitsi jutellut muutaman tutun ensihoitajan kanssa, myös ottanut itse selvää, mistä sairaankuljetuksessa on kyse. Sairaankuljetuksessa tehdään erilaisia potilassiirtoja hoitopaikkojen välillä mutta myös kiireettömiä kuljetuksia esimerkiksi sairaaloiden päivystyksiin. 

Ja kas, ympyräkin sulkeutuu: Tulemme paikalle potilaan luo hyvin usein myös kotihoidon ja palvelutalojen hälyttämänä. Tätäkin ajatellen oma pestini kotihoidossa viime kesänä oli tuiki tärkeä. 

Viestittelin hiljattain erään ensihoitokonkarin kanssa. Hän kertoi olleensa vastaavassa yksityisessä firmassa töissä ennen pelastuslaitoksella ensihoitajana aloittamista. Hän totesi, että se oli loistava pohja työlle, jota hän sittemmin on tehnyt jo pitkään. Myös toinen ensihoitokonkari totesi minulle, että onpa muuten sulle aika nappiduuni tähän saumaan ennen hoitotason kurssin alkamista.

Tismalleen noin koen itsekin. Totesin nykyisen työpaikkani työhaastattelussa, että ehdin ajaa piipaata sitten myöhemmin. Pitäähän perustuksia ensin rakentaa huolellisesti, oli kyse sitten talon rakentamisesta, juoksun aloittamisesta tai ensihoitajan työstä. 

Rauhallista juhannusviikkoa sinulle! Nähdään myös Instagramissa!