”Tämä taistelu teki minut rohkeammaksi”, sanoo palvelutalon epäkohtiin puuttunut hoitaja

Sairaanhoitaja Tiina Väisänen puuttui kollegansa kanssa palvelutalon epäkohtiin. Siitä seurasi rajua uhkailua, potkut ja vuosien oikeustaistelu.

Kuvateksti
Ohi on. ”En ikinä unohda tätä prosessia. Se vei minulta melkein viisi vuotta. Tehylle olen ikuisesti kiitollinen. Myös perhe, ystävät ja musta huumori auttoivat jaksamaan”, sanoo Tiina Väisänen. Kuva: Paula Myöhänen

Muistisairaita mutta sukkelajalkaisia vanhuksia karkasi liki päivittäin. Heitä palautettiin muun muassa Turun junasta ja pitserian eteisestä. Silti palvelutalon ovia ei lukittu. Lääkeluvista ei niin perustettu. Ilmapiiri oli poikkeuksellinen – johtaja oli todellakin Johtaja.

Tiina Väisänen ja hänen kollegansa olivat mikkeliläisen palvelutalo Pietarinpirtin ainoat sairaanhoitajat eivätkä halunneet vaieta epäkohdista. Kun asiat eivät talon sisällä selvinneet, he tekivät huoli-ilmoituksen. Elettiin syksyä 2016.

Silloinen johtaja ei arvostanut epäkohtiin puuttumista. Hän uhkasi kuristaa Tiinan, jos tämä puhuu ongelmista aluehallintovirastolle (avi). Toisen sairaanhoitajan hän uhkasi nylkeä elävältä.

”Astmani räjähti käsiin ja sain antibioottikuurin toisensa jälkeen. Toisaalta oli helpotus joutua sairauslomalle.”

Kumpikin sairaanhoitajista sai lähteä. Tiinan työsuhde päätettiin ilman varoituksia.

”Johtaja tapasi sanoa, että omaan pesään ei paskota.”

Sairaanhoitajat ottivat vaikeuksien alettua yhteyttä Tehyyn.

”Lakimies Ilkka Wennberg neuvoi, että kirjoittakaa päivämäärät ja tapahtumat muistiin. Se oli yksinkertainen, mutta hyvä neuvo. Hän sanoi heti, että prosessista tulee pitkä.”

Avi teki rikosilmoituksen johtajan uhkailusta.

”Emme voineet katsoa, kun vanhukset eivät saaneet asianmukaista hoitoa. Olimme nähneet, ettei muissa työpaikoissa toimita tällä tavalla. Hoitajalla pitää olla eettistä selkärankaa puolustaa hyvää hoitoa.”

Yksityinen Pietarinpirtti oli avin valvonnan kohteena vuosia. Välillä Pietarinpirtin palveluita ostanut Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ei ohjannut taloon enää uusia asukkaita.

”Aluksi meillä oli naiivi ajatus, että viranomaiset kulkevat meidän rinnallamme, kun kerromme epäkohdista. Pian tajusimme, että ei avin toimivalta ylety estämään irtisanomistamme.”

Johtaja uhkasi kuristaa Tiinan, jos tämä puhuu ongemista.

Tiina kiittää tuesta Tehyn järjestöasiantuntija Virpi Ali-Hokkaa ja asianajaja Mika Ojasta, joka hoiti oikeudenkäynnit.

”Tehy on ollut meille kuin tukiperhe. Emme olisi mitenkään voineet lähteä käymään oikeutta omalla rahalla.”

Asiaa käsiteltiin oikeudessa yhdeksän päivää: ensin viisi käräjäoikeudessa ja sitten neljä hovioikeudessa, koska vastapuoli valitti tuomiosta. Korkeimpaan oikeuteen valituslupaa ei enää annettu.

”Oikeuden istunnot olivat kauheita. Niissä mentiin henkilökohtaisuuksiin. Lakimiehemme toisteli meille, että ei pidä provosoitua.”

Käräjäoikeuden tuomio piti hovissa: Ex-johtajan todettiin syyllistyneen kahteen työturvallisuusrikokseen ja työsyrjintään. Hänet tuomittiin noin tuhannen euron päiväsakkoihin. Tiina sai häneltä 2 000 euroa kärsimyskorvausta. Hänen kollegansa sai 2 000 euron lisäksi tilapäisestä haitasta 1 200 euroa. Lisäksi ex-johtaja maksoi oikeudenkäyntikulut. Taloa ylläpitävä Mikkelin Vanhainkotiyhdistys tuomittiin työturvallisuusrikoksista 4 000 euron yhteisösakkoon.

Hovioikeus katsoi, että huoli-ilmoituksen tekeminen on mitä ilmeisimmin vaikuttanut toisen hoitajan varoituksiin ja toisen työsuhteen päättämiseen. Niille ei löytynyt asiallisia perusteita.

Varsinainen työsuhteiden päättäminen ei mennyt oikeuteen, vaan vastapuoli oli halukas sen sopimaan. Sopimuksen sisältö on salainen.

”Olo oli valtavan huojentunut, kun prosessi oli ohi. Palaan joskus vieläkin mielessäni siihen onnen tunteeseen.”

Tänä syksynä Pietarinpirtti nousi taas otsikoihin. Avi keskeytti palvelutalon toiminnan vakavien puutteiden vuoksi.

”Kunpa energia ja raha, jonka Pirtti käytti käräjöintiin meitä vastaan, olisi kohdistunut hoidon parantamiseen. Toisaalta jos ei näe mitään vikaa, miten sitä voisi korjata? Ehkä nyt viimeisimmätkin uskovat, että huolemme oli aiheellinen.”

Tiina työskentelee nykyisin saattohoidossa ja viihtyy hyvin. Hänen Pietarinpirtin aikainen kollegansa ja taistelutoverinsa opiskelee uutta ammattia.

”Pitkä prosessi on muuttanut minua. Olen rohkeampi kuin ennen. Nytkin olen keräämässä adressia kirjaston lukusalin puolesta.”

Ilmoituksesta ei saa rangaista

  • Sosiaalihuoltolaki velvoittaa ammattihenkilöä ilmoittamaan havaitsemastaan epäkohdasta työpaikan toiminnasta vastaavalle henkilölle. Epäkohta voi olla esimerkiksi asiakasturvallisuudessa ilmenevä puute tai asiakkaan kaltoinkohtelu.
  • Ilmoitusvelvollisuus tuli lakiin vuoden 2016 alussa. Se koskee sekä julkisia että yksityisiä palveluita. Ilmoituksen tekemisestä pitää olla ohjeet omavalvontasuunnitelmassa.
  • Ilmoituksen tekijään ei saa kohdistaa kielteisiä vastatoimia.
  • Ilmoituksen vastaanottajan on kerrottava ilmoituksesta kunnan sosiaalihuollon johtavalle viranhaltijalle. Jos epäkohtaa ei korjata, ilmoituksen tekijän pitää ottaa yhteyttä aluehallintovirastoon.

Valvira

Lue lisää:

Virhettä seurasi pitkä piina - Tue hoitovirheen tehnyttä