Pyrkimykset hajottaa ja hallita hoitajia

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Hoitajia on viime aikoina näpäytetty siitä, että nostamme esiin vain työmme epäkohtia. On muun muassa sanottu, että maalaamme hoitotyöstä kauhujen ammattia ja siksi alan vetovoimaisuus kärsii. Se on pötypuhetta.

Harvoin kuulee, ettei ammattitaitoinen ja koulutettu hoitaja arvosta hoitotyötä. Tarkemmin hoitajia kuullessaan jokainen ymmärtää, ettei ole kyse virheestä alan valinnassa tai ammatin arvostuksen puutteesta. On kyse jostain aivan muusta.

On reilua kertoa avoimesti ja läpinäkyvästi hoitotyön halpuuttamisesta. On fiksua jo etukäteen perätä toimia hoitajapulan taltuttamiseksi. Kertoa totuus, että ellei opiskelu- ja työoloja saada kuntoon niin tulevatkin hoitajat nostavat kytkintä. Myös se, ettei raskaasta työstä jää riittävästi euroja käteen, on sietämätöntä.

Älyttömintä olisi antaa hoitotyöstä yksipuolinen, valheellisen positiivinen ja kiillotettu kuva. Sellainen, jossa arvostus näkyisi hoitajan palkassa ja hoitajat tekisivät ikuista hymyä hymyillen työtään päivästä toiseen. Ei työperäisiä ongelmia, hoivakriisejä, haamuhoitajia, sairauslomalukuja, nuppilukujen laskemista tai työväkivallan kokemuksia kuuluu lakaista maton alle. Niistä on reilusti puhuttava, jotta ongelmiin voidaan etsiä yhdessä kestäviä ratkaisuja.

Ongelmista puhuminen voidaan kokea niinkin, että kaikki on hoitotyössä huonosti. Ei ole. Hoitajat tuovat työstään esiin myös paljon hyviä puolia. Niitä ovat vaikkapa merkityksellinen ja arvostettu työ, vuorotyön arkivapaat ja kasvaminen hoitamisen taidoissa. Potilaiden vilpittömät kiitokset hyvästä hoidosta ja ammatin yleinen arvostus lämmittävät jokaisen hoitajan mieltä. On haluttuja hoitotyön työpaikkoja, jotka toimivat kuin magneetit. Niissä hoitajista pidetään hyvää huolta.

Hoitajat ovat tyytyväisiä jokaiseen onnistumiseen työssään. Siihen, kun potilas toipuu vakavasta sairaudesta. Kun uusi korvaamaton elämä syntyy, ja jossain toisaalla elämä sammuu kiireettä ja arvokkaasti. Niistä hetkistä tehdään myös juttuja. Eri asia on, kiinnostavatko ne kansaa, hoitotyön halpuuttajia ja median kuluttajia.

Rohkeasti epäkohdan esille nostavaa hoitajaa tulee siis kiittää, ei rangaista. Läpinäkyvyyden hämärtäminen hoitotyön työpaikalla edustaa hajota ja hallitse -aatetta. Sillä on tarkoitus painaa hoitajan päätä veden alle. Kiihottaa väsyneet hoitajat toisiaan vastaan. Sen jälkeen syyllistää, ettei tänne saada uusia hoitajia, koska teillä ei ole koskaan hyvää sanottavaa tästä työpaikasta.

Hoitajien rehellisyys omasta työstään, työhyvinvoinnista ja työnantajan toiminnasta työpaikalla on kaikkien etu. Sellainen hoitaja pysyy työssään, joka tietää jo opiskeluaikana työn realiteetit. Hyvää palautetta työnantajasta alkaa kuulua, kun työolot, johtaminen ja palkkaus lisineen on pistetty kuntoon.

On ymmärrettävä, että hoitajapulassa hoitajan ei tarvitse tyytyä työpaikkaan, jossa ei viihdy. Mikään ei myöskään estä työnantajaa maksamasta työntekijälleen enemmän kuin minimin. Näin toimitaan kaikilla muillakin aloilla, joissa tekijöistä on pula. On myös hyvä pitää mielessä, että paras työpaikan suosittelija on sen entinen työntekijä. Siksi pyrkimykset hajottaa ja hallita hoitoalaa eivät pure hoitajiin.

Lue myös: Kiitokset kiertoon hoitotyössä.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.