Toteuta hoitajan ilmainen joululahjatoive

Keikkasairaanhoitajan arjesta kumpuaa yksi toive, joka tuo lämpöä joulunaikaan. Sen toteuttaminen voi tehdä joulusta ikimuistoisen niille, jotka läsnäoloa eniten tarvitsevat.

Kuvateksti
Joulunaika voi alleviivata yhteisöllisyyden kaipuuta.
Kuva: Canva

Joulun taika piilee jakamisessa ja välittämisessä. Joulutoiveeni on tänäkin vuonna yksinkertainen ja ytimekäs. Sairaanhoitajana toivon, että jokainen sairas ja yksinäinen saisi vierailijan luokseen, olipa hän sitten kotona tai hoitolaitoksessa.

Hoitajat kohtaavat arjessaan yhä useammin niitä, jotka kaipaavat enemmän kuin vain hoitotieteellistä hoitoa. He kaipaavat läsnäoloa, hymyä ja pientä jaettua hetkeä yksinäisyyden keskelle. Joulun aika alleviivaa tällaista kaipuuta usein entisestään.

Olen viettänyt riittävän monta joulua psykiatrian suljetulla osastolla ja päivystyksessä sairaanhoitajan keikkatyövuorossa niiden kanssa, joiden voimakkain kipu ei näy ulospäin. Ajatus siitä, että jokainen voisi kokea joulun lämmön aidoissa kohtaamisissa koskettaa minua syvästi.

Pysähdy ja mieti hetki. Jouluvierailulla voi olla tärkeä merkitys silloinkin, kun saat ehdotukseesi ensin vastaukseksi tämän: Ei tarvitse tulla katsomaan, kun sinulla on muutenkin niin kiire. Vierailu voi olla joulukiireiden keskellä lahja, joka ei ole mitattavissa rahalla.

Yksinäisyyden kokemus lisää masennusta, toivottomuutta ja kiputuntemuksia. Se voi heikentää immuniteettia ja muistin toimintaa, nostaa verenpainetta tai lisätä haitallista päihteiden käyttöä. Vastentahtoisella yksinäisyydellä voi olla moninaisia haitallisia vaikutuksia ihmisen keholle, mielelle ja hyvinvoinnille.

Yhteisöllisyydessä on valtavasti voimaa. Juuri sitä tarvitsemme tässä ajassa enemmän kuin koskaan. Tehdään yhdessä tästä joulusta ikimuistoinen kaikille. Tee hoitajan toiveesta totta.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.