Lukijoiden suosikit – 10 parasta Mainio-blogin juttua vuonna 2021

Mikä oli Mainio blogin luetuin juttu vuonna 2021? Entä kymmenen parasta? On aika paljastaa vastaukset.

Kuva: Canva

Kuluvaan vuoteeni kuului upea yllätys. Mediuutiset listasi sata terveysalaan vuonna 2021 vaikuttanutta suomalaista. Olin yksi valituista kategoriassa Keskustelunherättäjät.

Perustelu oli, että käsittelen Mainio-blogissa sairaanhoitajien työhön ja terveydenhuoltoon liittyviä asioita rohkeasti ja terävästi. Olen nostanut vuoden aikana esiin esimerkiksi työhyvinvoinnin ja rekrytoinnin ongelmia. Kiitokseksi valinnastani olen poiminut tänä vuonna ilmestyneistä Mainio-blogin teksteistä kymmenen lukijoiden suosikkia.

Lukijoita sykähdytti vuoden aikana kaikkein eniten surullinen, mutta tärkeä aihe. Työkaverin kuoleman kohtaaminen hoitajana. Voisi ajatella, että hoitajat ovat nähneet työssään riittävästi kuolemaa. Tottuneet käsittelemään surua. Siitä huolimatta työkaverin äkillinen menettäminen on yksi vaikeimmista hetkistä hoitajan uralla.

Toiseksi eniten luettiin hoitotieteen tohtorin tokaisusta alkunsa saanutta blogitekstiä, Hoitajien kiire on keksitty juttu. Siinä pohdin, onko kukaan miettinyt, miten hoitajan työstä liian pieni osa kuluu siihen, mihin hänet on palkattu. Kerroin hokevani kiirevuoroissa mielessäni Suomen puolustusvoimissa oppimaani lausetta. Kun parhaansa yrittää, niin enempää ei voi tehdä.

Kolmannelle sijalle kipusi tällaisen keski-ikäisen setämiehen vinkit nuorelle hoitajalle. Kerroin jutussa avoimesti kaikki virheet, jotka alalle vastatulleena tein. Toivon, ettei tuore hoitaja tee samoja virheitä kuin minä. Uskon, että vinkeilläni hän jaksaa hoitotyössä paremmin ja pidempään.

Seuraavaksi eniten luettiin hoitajien lapsenomaisista rekrytointi-ilmoituksista kirjoittamaani juttua. Isossa osassa ilmoituksia hoitajia houkuteltiin töihin turhanpäiväisellä jargonilla. Niistä puuttuivat kovat rekrytointivaltit. Ei ihme, että ilmoitusten rustaajilla on kova pula hoitajista.

Viidennelle sijalle lukijat nostivat kirjoittamani ajatukset minut pataluhaksi haukkuneelle potilaalle. Hänestä olin huono sairaanhoitaja, kun en edes mehulasia viitsinyt hänelle tuoda. Avasin jutussa sitä, mitä sinä päivänä hoitotyön kulisseissa tapahtui. Siitä huolimatta minun olisi toki pitänyt muistaa hänelle tärkeä asia paremmin.

Hoitajapulan keskellä elämisestä kertova juttu ylsi lukijasuosikkien listalla sijalle kuusi. Varoitin hoitajapulasta lukuisten hoitoalan asiantuntijoiden kanssa ensimmäisen kerran yli kymmenen vuotta sitten. Tähän on nyt tultuMeitä keikkasairaanhoitajia ei riitä enää millään kaikkiin puutevuoroihin.

Seitsemännen sijan lukijamäärässä nappasi esinaiselta saamastani vastauksesta alkunsa saanut juttu, Tällaista on jokaisessa hoitotyön paikassa. Olin juuri kysynyt häneltä suoraan, miksi hoitajat voivat keikkatyöpaikassani silminnähden huonosti. En unohda saamaani vastausta koskaan, eivätkä sitä kuulemma unohda lukijatkaan.

Kahdeksannen sijan saanut juttu sai osakseen tirskahtelua. Hoitaja on varmaan vähän väsynyt -juttu kertoi vuosien varrella sattuneista kommelluksistani keikkasairaanhoitajana. Juttujen tunnustaminen kuumottaa ja naurattaa minua vieläkin.

Yhdeksännellä sijalla on viisi asiaa. Ne ovat asioita, jotka olisin halunnut tietää hoitotyöstä etukäteen ennen hoitotyön koulutusohjelman aloittamista. Epäilin vahvasti, ettei kukaan haluaisi lukea vuosikymmeniä hoitotyössä marinoidun sairaanhoitajan muisteloita. Silläkin uhalla kirjoitin asiat ylös, ja onneksi päätin niin tehdä. 

Kymmenennen sijan sai työnantajille kirjoitettu juttu hoitajien rekrytointivinkeistä. Listasin asioita joiden, pitkän sairaanhoitajan kokemukseni mukaan uskon auttavan työnantajia rekrytoinnissa. Annoin työnantajille vapaat kädet hyödyntää listaa.

Siinä olivat vuoden 2021 suosituimmat blogijutut. Haluan lopuksi vielä kiittää sinua, joka luet tätä blogia. Kiitos lukuisista viesteistä, some-tykkäyksistä ja blogijuttujen jaoista. Ilman lukijaa ei ole bloggaajaa, joten lämmin kiitos siitä, että olet olemassa ja luet Mainio blogia.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä